Uuden näytelmän ohjelma (UNO)

Uuden näytelmän ohjelma (UNO) on Teatteri 2.0:n käynnistämä, vuosien 2016–2021 ajan kestävä kehittämishanke. UNO on sillanrakentaja, uudenlainen tapa työskennellä yhdessä. Se on eri toimijoiden yhteinen alusta suomalaisen näytelmäkirjallisuuden edistämiseksi. Uuden näytelmän ohjelmaa rahoittavat Koneen säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä UNOn Verkoston toimijat.

UNO:n tavoitteena on parantaa ammattinäytelmäkirjailijoiden työn arvostusta ja työskentelyolosuhteita sekä taata suomalaisen näytelmäkirjallisuuden laatu ja tulevaisuus. Ohjelma edistää laadukkaiden esitystuotantojen toteutumista ja uuden näytelmäkirjallisuuden esittämistä ympäri Suomen.

Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat SUNKLO ry on myöntänyt Uuden näytelmän ohjelmalle Kiitos kotimaisesta näytelmästä 2018 -tunnustuksen. UNOn johtaja Saara Rautavuoma on saanut TINFOn Silmänkääntäjä 2019 -palkinnon tunnustukseksi mm. UNOssa tehdystä työstä suomalaisen teatteritaiteen hyväksi.

UNOssa toimii kaksi toisiinsa limittyvää kokonaisuutta:

KIRJAILIJAOHJELMAT // UNOn kirjailijaohjelmassa uransa eri vaihessa olevat ammattinäytelmäkirjailijat työstävät uusia näytelmätekstejään, saavat tukea ammatilliseen kehittymiseen sekä tutustuvat teattereihin ja kohtaavat alan tekijöiden kanssa. UNOssa työskentelee hankkeen aikana yhteensä 19 näytelmäkirjailijaa uusien näytelmätekstiensä parissa.

VERKOSTO // Ammattiteattereiden ja muiden teatterialan toimijoiden yhteenliittymä kehittää uuteen näytelmään liittyviä käytäntöjä ja osaamista sekä tekee yhteistyötä kirjoittajaohjelmien kanssa. Verkostoon kuuluu vuosittain 15-20 ammattiteatteria ja 12 muuta alan toimijaa. Koko hankkeen aikana toiminnassa tulee olemaan mukana yhteensä 29 vos- ja vapaan kentän ammattiteatteria ympäri Suomen.

Lisäksi UNO tuottaa tapahtumia (mm. lukudraaamailtoja) ja muita sisältöjä (mm. podcasteja), joiden avulla on mahdollisuus tutustua uuteen näytelmään ja tekijöiden ajatteluun.

Lisätiedot

UNO:n johtaja, Teatteri 2.0:n toiminnanjohtaja Saara Rautavuoma | p. 050 302 0706 | saara@teatterikaksipistenolla.fi