Uuden näytelmän ohjelma (UNO)

Uuden näytelmän ohjelma (UNO) on Teatteri 2.0:n käynnistämä monivuotinen hanke. UNO on sillanrakentaja, uudenlainen tapa työskennellä yhdessä. Se on eri toimijoiden yhteinen alusta suomalaisen näytelmäkirjallisuuden edistämiseksi. UNOssa toimii kolme toisiinsa limittyvää kokonaisuutta: ammattinäytelmäkirjailijoiden Kirjoittajaohjelmat, teattereiden ja alan muiden toimijoiden Verkosto sekä uuden näytelmän Näyttämö.

UNO:n tavoitteena on parantaa ammattinäytelmäkirjailijoiden työn arvostusta ja työskentelyolosuhteita sekä taata suomalaisen näytelmäkirjallisuuden laatu ja tulevaisuus. Ohjelma edistää laadukkaiden esitystuotantojen toteutumista ja uuden näytelmäkirjallisuuden esittämistä ympäri Suomen. Ohjelman avulla halutaan laajentaa suomalaisen nykydraaman yleisöpohjaa ja luoda suomalaisesta näytelmäkirjallisuudesta kansallinen ja kansainvälinen ilmiö.

Uuden näytelmän ohjelmaa rahoittavat Koneen säätiö, opetus- ja kulttuuriministeriö, UNOn Verkoston toimijat sekä Teatteri 2.0.

Lisätiedot

UNO:n johtaja, Teatteri 2.0:n toiminnanjohtaja Saara Rautavuoma | p. 050 302 0706 | saara@teatterikaksipistenolla.fi

AJANKOHTAISTA UNOSSA

Hautomon 2018 kirjailijat valittu

Uuden näytelmän ohjelman (UNO) vuoden 2018 Hautomo-ohjelman kirjailijoiksi on 15 hakijan joukosta valittu Marjo Airisniemi ja Iida Hämeen-Anttila.

Ammattiuransa alkuvaiheen näytelmäkirjailijoille suunnattuun Hautomoon etsittiin elokuussa avoimella haulla omaäänisiä ja kunnianhimoisia tekijöitä, joilla on halua kehittyä taiteilijana ja paloa päästä ammatillisesti eteenpäin. Valinnat tehtiin kahdessa vaiheessa: esikarsinnan asiantuntijana toimi ohjaaja Mika Leskinen ja UNOn suunnitteluryhmää edusti näytelmäkirjailija, dramaturgi Heini Junkkaala. Lopullisista valintapäätöksistä vastasivat näytelmäkirjailija, dramaturgi Taija Helminen ja kääntäjä, dramaturgi Jukka-Pekka Pajunen.

Kirjailijoiden UNOssa kehittelemistä teoksista tiedotetaan tammikuussa 2018, jolloin ryhmän työskentely ohjelmassa käynnistyy. Hautomo-kirjailijat tekevät ohjelmassa yhteistyötä UNOn dramaturgin Elina Snickerin sekä Residenssi-ohjelmaan osallistuvien kokeneiden näytelmäkirjailijoiden Sofia Aminoffin, Okko Leon ja Veikko Nuutisen kanssa.

Tiedote Hautomo-valinnoista 2.10.2017

UNOn ja SARVin toinen podcast kuunneltavissa

UNOn ja Suomen arvostelijain liiton yhteistyönä toteutettava podcast-sarja on käynnistynyt. Sarjan tarkoitus on tuottaa kenen tahansa kuunneltavaksi kiinnostavaa ja laadukasta keskustelua teatterista ja erityisesti uudesta näytelmäkirjallisuudesta.

Toisessa osassa keskustellaan dokumenttiteatterista ja Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin esityksestä "Miehen kosketus".

Podcasteihin