Uuden näytelmän ohjelma (UNO)

Uuden näytelmän ohjelma (UNO) on Teatteri 2.0:n käynnistämä monivuotinen hanke. UNO on sillanrakentaja, uudenlainen tapa työskennellä yhdessä. Se on eri toimijoiden yhteinen alusta suomalaisen näytelmäkirjallisuuden edistämiseksi. Uuden näytelmän ohjelmaa rahoittavat Koneen säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä UNOn Verkoston toimijat.

UNO:n tavoitteena on parantaa ammattinäytelmäkirjailijoiden työn arvostusta ja työskentelyolosuhteita sekä taata suomalaisen näytelmäkirjallisuuden laatu ja tulevaisuus. Ohjelma edistää laadukkaiden esitystuotantojen toteutumista ja uuden näytelmäkirjallisuuden esittämistä ympäri Suomen. Ohjelman avulla halutaan laajentaa suomalaisen nykydraaman yleisöpohjaa ja luoda suomalaisesta näytelmäkirjallisuudesta kansallinen ja kansainvälinen ilmiö.

UNOssa toimii kolme toisiinsa limittyvää kokonaisuutta:

KIRJOITTAJAOHJELMAT // Uransa keskivaiheen ammattinäytelmäkirjailijoiden Residenssissä ja ammattiuransa alkuvaiheen kirjoittajien Hautomossa kirjailijat työstävät uusia näytelmätekstejään, saavat tukea ammatilliseen kehittymiseen sekä tutustuvat teattereihin ja kohtaavat alan tekijöiden kanssa.

VERKOSTO // Ammattiteattereiden ja muiden teatterialan toimijoiden yhteenliittymä kehittää uuteen näytelmään liittyviä käytäntöjä ja osaamista sekä tekee yhteistyötä kirjoittajaohjelmien kanssa.

NÄYTTÄMÖ // Näyttämölle kootaan uutta näytelmää yleisölle tunnetuksi tekevät esitykset, lukudraamat ja muut tapahtumat, jotka ovat koettavissa eri puolilla Suomea. Lisäksi tarjolla on aihetta syventävää sisältöä, kuten puhetta näytelmäkirjallisuudesta ja teatterista sisältävät podcastit.

Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat SUNKLO ry on myöntänyt Uuden näytelmän ohjelmalle Kiitos kotimaisesta näytelmästä 2018 -tunnustuksen. UNOn johtaja Saara Rautavuoma on saanut TINFOn Silmänkääntäjä 2019 -palkinnon tunnustukseksi mm. UNOssa tehdystä työstä suomalaisen teatteritaiteen hyväksi.

Lisätiedot

UNO:n johtaja, Teatteri 2.0:n toiminnanjohtaja Saara Rautavuoma | p. 050 302 0706 | saara@teatterikaksipistenolla.fi