Uuden näytelmän ohjelma (UNO)

Uuden näytelmän ohjelma (UNO) on Teatteri 2.0:n käynnistämä monivuotinen hanke. UNO on sillanrakentaja, uudenlainen tapa työskennellä yhdessä. Se on eri toimijoiden yhteinen alusta suomalaisen näytelmäkirjallisuuden edistämiseksi. UNOssa toimii kolme toisiinsa limittyvää kokonaisuutta: ammattinäytelmäkirjailijoiden Kirjoittajaohjelmat, teattereiden ja alan muiden toimijoiden Verkosto sekä uuden näytelmän Näyttämö.

UNO:n tavoitteena on parantaa ammattinäytelmäkirjailijoiden työn arvostusta ja työskentelyolosuhteita sekä taata suomalaisen näytelmäkirjallisuuden laatu ja tulevaisuus. Ohjelma edistää laadukkaiden esitystuotantojen toteutumista ja uuden näytelmäkirjallisuuden esittämistä ympäri Suomen. Ohjelman avulla halutaan laajentaa suomalaisen nykydraaman yleisöpohjaa ja luoda suomalaisesta näytelmäkirjallisuudesta kansallinen ja kansainvälinen ilmiö.

Uuden näytelmän ohjelmaa rahoittavat Koneen säätiö, opetus- ja kulttuuriministeriö, UNOn Verkoston toimijat sekä Teatteri 2.0.

Lisätiedot

UNO:n johtaja, Teatteri 2.0:n toiminnanjohtaja Saara Rautavuoma | p. 050 302 0706 | saara@teatterikaksipistenolla.fi

AJANKOHTAISTA UNOSSA

Residenssin 2018 näytelmäkirjailijat valittu

UNOn Residenssin vuoden 2018 näytelmäkirjailijat ovat Sofia Aminoff, Okko Leo ja Veikko Nuutinen. Lisätietoa ohjelmassa työstettävistä näytelmistä luvassa myöhemmin. Residenssi-kirjoittajien valinnat yhdessä UNOn kanssa tekivät asiantuntijat Aila Lavaste (esikarsinta) sekä Pauliina Feodoroff ja Jukka-Pekka Pajunen (valinnat).

Tiedote 5.6.2017

Infotilaisuus Teatterikesässä 10.8.2017 11.30-12.30 Telakka (2. krs)

Tervetuloa kuulemaan Uuden näytelmän ohjelmasta, pilottivuoden toiminnasta, tulevista suunnitelmista sekä tutustumaan kirjoittajaohjelmissa työskenteleviin näytelmäkirjailijoihin infotilaisuuteen, joka järjestetään Teatterikesässä to 10.8. klo 11.30-12.30 Telakalla (2. krs, Tullikamarin aukio 3, Tampere). Tilaisuus on avoin kaikille.

Ammattiteatterit: Haluatteko mukaan UNOn verkostoon 2018? // Tiedustelu uusille teattereille

Uuden näytelmän ohjelman vuoden 2018 ammattiteattereiden ja alan muiden toimijoiden yhteistyöverkostoa aletaan koota syksyllä. Kartoitamme nyt uusien teattereiden kiinnostusta osallistua verkoston toimintaan vuoden 2018 alusta. Jos olette kiinnostuneet osallistumaan tai vähintään kuulemaan lisää, vastatkaa kyselyyn, jolla kartoitetaan teatterinne uuteen näytelmään liittyviä tarpeita ja toiveita. Vastauksia toivotaan mahdollisimman pian, mutta kuitenkin viimeistään 15.8. aikana. Kaikkiin kyselyyn vastanneisiin ollaan yhteydessä elokuusta alkaen keskustelun jatkamiseksi.

Verkostossa vuonna 2017 mukana oleviin teattereihin ollaan yhteydessä syksyllä jatkosta keskustelemiseksi.

KYSELYLOMAKE (vastaukset viim. 15.8.) | Lisätietoa verkostosta | Tiedote

Avoin haku vuoden 2018 kirjoittajaohjelmiin // Hautomo-haku tulossa 1.8.–18.8.2017

Uuden näytelmän ohjelma etsii omaäänisiä ja kunnianhimoisia näytelmäkirjailijoita, joilla on halua kehittyä taiteilijana ja paloa päästä ammatillisesti eteenpäin. UNOn kirjoittajaohjelmat on tarkoitettu ammatikseen näytelmiä kirjoittaville / ammattinäytelmäkirjailijan uraa tavoitteleville henkilöille. Uransa keskivaiheen näytelmäkirjailijoiden Residenssi-ohjelmaan haettiin kirjailijoita avoimella haulla huhtikuussa, valintapäätökset tulossa kesäkuun alussa. Seuraavana koittaa Hautomo-haku, jolla etsitään kirjailijoita, jotka ovat ammattinäytelmäkirjailijauransa alussa.

HAUTOMO // hakuaika ti 1.8. – pe 18.8.2017 klo 17 // päätökset lokakuussa 2017

Kirjoittajahaku 2018 | Hakupaketti // Kirjoittajaohjelmat ja hakuohjeet 2018 (pdf)

UNOn ja SARVin ensimmäinen podcast kuunneltavissa

UNOn ja Suomen arvostelijain liiton yhteistyönä toteutettava podcast-sarja on käynnistynyt. Sarjan tarkoitus on tuottaa kenen tahansa kuunneltavaksi kiinnostavaa ja laadukasta keskustelua teatterista ja erityisesti uudesta näytelmäkirjallisuudesta.

Ensimmäisessä osassa keskustelevat kriitikko Maria Säkö ja näytelmäkirjailija E. L. Karhu.

Podcasteihin