Uuden näytelmän ohjelma (UNO)

Uuden näytelmän ohjelma (UNO) on Teatteri 2.0:n vuonna 2016 käynnistämä kehittämishanke, joka päättyy keväällä 2022. UNO on sillanrakentaja, uudenlainen tapa työskennellä yhdessä. Se on eri toimijoiden yhteinen alusta suomalaisen näytelmäkirjallisuuden edistämiseksi. Uuden näytelmän ohjelmaa rahoittavat Koneen säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä UNOn Verkoston toimijat.

UNO:n tavoitteena on parantaa ammattinäytelmäkirjailijoiden työn arvostusta ja työskentelyolosuhteita sekä taata suomalaisen näytelmäkirjallisuuden laatu ja tulevaisuus. Ohjelma edistää laadukkaiden esitystuotantojen toteutumista ja uuden näytelmäkirjallisuuden esittämistä ympäri Suomen.

Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat SUNKLO ry on myöntänyt Uuden näytelmän ohjelmalle Kiitos kotimaisesta näytelmästä 2018 -tunnustuksen. UNOn johtaja Saara Rautavuoma on saanut TINFOn Silmänkääntäjä 2019 -palkinnon tunnustukseksi mm. UNOssa tehdystä työstä suomalaisen teatteritaiteen hyväksi.

UNOssa toimii kaksi toisiinsa limittyvää kokonaisuutta:

KIRJAILIJAOHJELMAT // UNOn kirjailijaohjelmassa uransa eri vaihessa olevat ammattinäytelmäkirjailijat työstävät uusia näytelmätekstejään, saavat tukea ammatilliseen kehittymiseen sekä tutustuvat teattereihin ja kohtaavat alan tekijöiden kanssa. UNOssa työskenteli hankkeen aikana yhteensä 19 näytelmäkirjailijaa uusien näytelmätekstiensä parissa.

VERKOSTO // Ammattiteattereiden ja muiden teatterialan toimijoiden yhteenliittymä kehittää uuteen näytelmään liittyviä käytäntöjä ja osaamista sekä tekee yhteistyötä kirjoittajaohjelmien kanssa. Verkostoon kuuluu vuosittain 15-20 ammattiteatteria ja 13 muuta alan toimijaa. Koko hankkeen aikana toiminnassa tulee olemaan mukana yhteensä 29 vos- ja vapaan kentän ammattiteatteria ympäri Suomen.

Lisäksi UNO tuottaa tapahtumia (mm. lukudraamailtoja) ja muita sisältöjä (mm. podcasteja), joiden avulla on mahdollisuus tutustua uuteen näytelmään ja tekijöiden ajatteluun.

Hankkeen loppujulkaisun (ilm. 5/2022) painettu versio on ennakkotilattavissa UNOlta 31.5. asti (hankkeen jälkeen saatavilla SUNKLOn verkkokaupasta). Teos julkaistaan myös sähköisenä versiona, joka tulee vapaasti saataville. Lisätiedot

Lisätiedot

UNO:n johtaja, Teatteri 2.0:n toiminnanjohtaja Saara Rautavuoma | p. 050 302 0706 | saara@teatterikaksipistenolla.fi