Tampere – Olet tässä

Esitys maisemasta, kohtaamisesta ja yhteisestä kodista

Tampere on just sopiva, ei liian pieni, ei liian iso. Tampere tuoksuu kostealta ja raikkaalta, shampoolta ja bensalta. Se on lämpimämpi kuin moni muu suomalainen kaupunki, siellä voi ruveta manselaisille juttusille kun törmää kadunkulmassa. Se on pimeä ja musta talvella, mutta kesällä kuin suuri puisto. Tampereella ei saa puhua luokkaeroista tai rasismista. Mutta jokainen tarvitsee jonkun paikan, jonne voi mennä kun kaikki menee pieleen. Kodin. Ja se on täällä, täällä isojen järvien, harjujen, metsien keskellä, pienessä kaupungissa jossa aina näkyy horisontti. Sinä olet tässä – Tampere.

Miltä näyttää Tampere vuonna 2016? Miltä se kuulostaa ja tuoksuu muualta kotoisin olevalle ihmiselle? Millaisia kohtaamisia voi syntyä Hämeenpuiston liikennevaloissa, Koskipuiston Rosson edustalla tai Lielahden Prismassa talviaamuna yhdeksältä? Missä on kaupungin kotoisin kohta?

Tampere – Olet tässä on syntynyt halusta tarkastella omaa kotiseutua ja paikallisia tapoja yhdessä Tampereella asuvien, mutta muualta tänne muuttaneiden kanssa. Keväällä käynnistyivät työpajat, joissa pohdittiin maisemaa täällä ja muualla, tamperelaisuutta ja Tamperetta kotina.

Kukin osallistuja on antanut oman persoonallisen panoksensa teatteriteoksen valmistamiseen. Yksi heistä nähdään näyttämöllä ammattinäyttelijän kanssa, muut ovat jakaneet omaa tarinaansa käsikirjoitusta varten tai valmistaneet ääniteoksen osaksi esitystä.

KESTO n. 40 min

Tekijät

LAVALLA Marja Myllylä ja Behnam Sanei
OHJAUS Kati Sirén & työryhmä
KÄSIKIRJOITUS Taija Helminen & työryhmä
ÄÄNI JA VALO Saija Raskulla
LAVASTUS, PUVUSTUS, TARPEISTO Jonna Kuittinen
VALOKUVAT JA GRAAFINEN SUUNNITTELU Moe Mustafa
TUOTANTO Teatteri 2.0 / Saara Rautavuoma
YHTEISTYÖSSÄ Tampereen Teatterikesä ja Tampereen Työväen Teatteri

TUKIJAT Suomen kulttuurirahasto, opetus- ja kulttuuriministeriö, Pirkanmaan taidetoimikunta ja Pyynikin kesäteatterisäätiö.

Esitykset

Ensi-ilta oli 29.7.2016 Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa

Esitykset 29.7.–19.11.2016 erilaisissa tiloissa ympäri Tamperetta

Arviot

Esityskuvat

Kansainvälisen yleisön terveiset tamperelaisille teattereille

Osana projektin toteutusta, keväällä ja syksyllä 2016, työryhmä kävi katsomassa eri kokoonpanoilla tamperelaisia teatteriesityksiä. Pohdimme, mitä esitykset antavat ulkomaalaistaustaiselle katsojalle ja mitä mahdollisia esteitä on sille, että tamperelainen teatteri olisi kaikkien tamperelaisten teatteria.

Kokemusten siivittämänä syntyi "Kansainvälisen yleisön terveiset tamperelaisille teattereille", jossa jaamme havaintojamme ja kehitysideoita sekä kannustamme teattereita tarttumaan toimeen yhdenvertaisen kulttuurin puolesta.

Kansainvälisen yleisön terveiset tamperelaisille teattereille