Alkutuotanto (2019)

Näytelmä joka menee metsään

Kaupunkilainen perii metsää eikä tiedä mitä sillä tekisi, ja eksyy puupeltoon. Eläimet eksyvät hakkuuaukiolle. Ihminen etsii itseään metsästä, mutta mitä luonto etsii?

Luonto tempaisee katsojan mukaan parituntiselle retkelle. Matkalla pysähdytään tutustumaan lähietäisyydeltä erilaisiin luonnonilmiöihin kuten rupiliskoon, oravaan, Erkki Pulliaiseen, metsoon, vuoritapiiriin, Pentti Linkolaan, orankeihin, päästäisiin ja harvesteriin.

Alkutuotanto on silmiä avaava ja virtuoottinen komedia parista kaupunkilaisesta, muutamasta alkutuottajasta ja kaikista maailman eläimistä.

Kesto n. 2h 35min (sis. väliajan)

NÄYTELMÄ Jonni Pantzar
OHJAUS Saana Lavaste ja Iiristiina Varilo
NÄYTTÄMÖLLÄ Aleksi Lavaste ja Tommi Kainulainen
ÄÄNISUUNNITTELU Saija Raskulla
VALOSUUNNITTELU Anna Rouhu
LAVASTUS Mari Hämäläinen
PUVUSTUS & TARPEISTO työryhmä
VALOKUVAT Jonni Pantzar
TUOTTAJA Saara Rautavuoma

TUOTANTO Teatteri 2.0, Lahden Kaupunginteatteri ja Joensuun Kaupunginteatteri

Tiesitkö tätä?

  • Esitys on päivitetty versio saman työryhmän 2012 valmistamasta kantaesityksestä, joka nähtiin Tampereella, Kotkassa ja Riihimäellä. Uudessa versiossa mm. käsikirjoitusta on tiivistetty, lavastus, äänisuunnittelu ja valot ovat päivittyneet – ja onpa mukana myös pari uutta eläinhahmoakin!
  • Näytelmätekstin taustalla on laaja lähdemateriaali, joista yhtenä keskeisenä Pentti Linkolan ajattelu ja teokset.
  • Innoittajana teokselle toimi myös Valkeakosken Ritvalan kylän maaviljelijöiden kanssa toteutettu yhteisöteatteriprosessi. Samaan aikaan toisaalla teoksen äänisuunnittelija oli vapaaehtoistyössä Guatemalassa ja haastatteli paikallisia maanviljelijöitä.
  • Esityksen lavastuksessa on käytetty kotitalouksista syntynyttä romumetallia, joka palautetaan kiertoon esityskauden jälkeen.
  • Näytelmän lähtötilanne, jossa näyttelijä Tommi on perinyt metsäpalstan jolla elää rupilisko (nyk. rupimanteri), on totta.

Tutustu Alkutuotanto-näytelmätekstiin

  • Lataa ja lue Jonni Pantzarin näytelmä pdf-versiona
  • Tilaa näytelmä painettuna kirjana (saatavilla myös teattereista esitysten yhteydessä). Kirjan tuotot lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle (ks. lisätiedot Alkutuotanto 2019 -nimikkokeräyksestä alta)

Ennakkojuttuja ja arvioita

Lue mitä esityksestä kirjoitettiin vuonna 2012

Esitykset

Ensi-ilta

15.2.2019 Lahden kaupunginteatterissa

Esitykset Lahdessa Eero-näyttämöllä

15.2.2019 – 12.4.2019

Esitykset Joensuussa kaupunginteatterin suurella näyttämöllä

12.10.2019 – 16.11.2019

Esitykset Espoon kaupunginteatterin Louhisalissa

13.2.2020 – 15.2.2020

Luonnonperintösäätiön Alkutuotanto-nimikkokeräys

Tule mukaan perustamaan turvapaikkoja elämälle!

Alkutuotannon työryhmä on käynnistänyt nimikkokeräyksen uhanalaisten metsien suojelemiseksi yhteistyössä Pentti Linkolan perustaman Luonnonperintösäätiön kanssa.

Luonnonperintösäätiö tarjoaa ainoana valtakunnallisena kanavana suoran linjan luonnonsuojeluun. Säätiölle annetuilla lahjoituksilla ostetaan arvokkaita luonnonalueita ja haetaan niille luonnonsuojelulain takaama pysyvä suojelu. Lahjoitusvaroja käytetään vain alueiden ostamiseen sekä alueiden hankintaan, hoitoon ja hallinnointiin liittyvään työhön. Jokaisesta säätiölle annetusta eurosta keskimäärin 83-85 senttiä voidaan käyttää suoraan tulevien suojelualueiden ostamiseen.

Alkutuotanto 2019 -nimikkokeräys on käynnissä 15.2.2019–29.2.2020. Varat käytetään tulevien suojelukohteiden hankintaan.

Vapaamääräisen lahjoituksen keräykseen voi tehdä seuraavin tiedoin:

  • Saaja: Luonnonperintösäätiö
  • Lahjoitustili: FI78 5494 0950 0224 93
  • Nimikkokeräyksen viitenumero: 201919

Lisätietoja säätiön toiminnasta ja muita lahjoitusvaihtoehtoja www.luonnonperintosaatio.fi