kuka tahansa meistä - dokumentti

Kuka tahansa voi koska hyvänsä, minä hyvänsä päivänä, minkä tahansa arkisen askareen keskeltä yhtäkkiä pudota ajan ulkopuolelle ja murskautua. Vuush vain. Hups oho.
kuka tahansa meistä - dokumentti on kuvaus ääritilanteeseen joutuneen ihmisen kokemuksesta. Se on raju ja karun humoristinen matka absurdiin ja outoon maahan ajan ulkopuolelle ja sieltä takaisin. Mitä tehdä silloin kun järki ei auta eikä ymmärrys riitä?

Rautatieasemalla, ihmisten arjen keskellä toteutuva nykyteatteriesitys ei mukaudu perinteiseen muottiin. Esitys pohtii aikaa, olemassaoloa, ihmiselämän ja –ymmärryksen rajallisuutta eikä aiheelleen uskollisena käyttäydy ennakko-odotusten mukaan.

KESTO n. 1h 15min, ei väliaikaa

E.L. Karhu, s. 1982, on uuden ajan näytelmäkirjailija, jonka teoksissa yhteiskunnallisuus ja henkilökohtaisuus kohtaavat kiehtovalla tavalla. Hänen esitettyjä näytelmiään ovat mm. Leipäjonoballadi (2008), Valitut -triptyykki (2006) sekä Tsaarin kakarat (2010). Karhun näytelmien vaihtelevassa, yllätyksellisessä muotokielessä näkyvät sekä syvällinen teatterihistorian tuntemus että raikas ennakkoluulottomuus sen suhteen, mitä teatteri nykypäivänä voi olla. kuka tahansa meistä - dokumentti on käsikirjoittaja Karhun ja ohjaaja Saana Lavasteen kolmas yhteistyö. Karhu on kirjoittanut kuka tahansa meistä - dokumentti -näytelmän KOM-tekstin kotikirjailijana.

Tekijät

NÄYTELMÄ E.L. Karhu

TEKSTIN DRAMATURGIT Laura Ruohonen ja Paula Salminen
OHJAUS Saana Lavaste
ROOLEISSA Mirjami Heikkinen, Niina Koponen ja Iida Kuningas (Teak)
ESITYKSEN LOPUN KOREOGRAFIA JA TANSSI Marja-Sisko Pohjola
VALOSUUNNITTELU Pekka Pitkänen
ÄÄNISUUNNITTELU & MUSIIKKI Iiro Ollila
ANIMAATIOT Ami Lindholm
YHTEISÖLLISEN PROSESSIN VETÄJÄT Kati Sirén ja Sanna Uusitalo
OHJAAJAN ASSISTENTTI Tarja Sahlstedt
VALOKUVAT Jonni Pantzar
GRAAFINEN SUUNNITTELU Anssi Kähärä, Werklig
TUOTTAJA Saara Rautavuoma / Teatteri 2.0

TUOTANTO Teatteri 2.0 ja Kansallisteatteri
YHTEISTYÖSSÄ VR

TUKIJAT Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Niilo Helanderin rahasto, Alfred Kordelinin rahasto, Valtion näyttämötaidetoimikunta ja Uudenmaan taidetoimikunta.

Esitykset

Kantaesitys Helsingin päärautatieaseman Vestibyyli-aulassa 28.2.2013

Esitykset olivat rautatieasemalla 27.2.–11.4.2013

Arviot

Esityskuvat

Lisätietoa projektista

KUKA TAHANSA MEISTÄ -YHTEISÖLLINEN PROSESSI

Yhteisöteatteriohjaajat Kati Sirén ja teatteri-ilmaisun ohjaaja, teologi Sanna Uusitalo toteuttivat syksyllä 2012 kuka tahansa meistä -teoksen valmistamisen rinnalle yhteisöllisen prosessin, jossa läheisensä menettäneet käsittelivät kokemustaan teatterin ja musiikin keinoin. Yksi työpajan keskeisiä käsiteltäviä teemoja oli surun rituaalit tai niiden puuttuminen. Työpajan kohderyhmänä olivat n. 20-35 -vuotiaat, jotka ovat menettäneet läheisensä. Avoimella haulla koottu kolmen hengen ryhmä kokoontui yhteensä 8 kertaa ajalla 31.8.–19.10.2012 Teatteri Kallion tiloissa.

KUKA TAHANSA MEISTÄ -TYÖPAJAT KANSALLISTEATTERISSA

kuka tahansa meistä -esityskaudella Kansallisteatterissa järjestettiin yleisölle avoimia sekä valmiille ryhmille suunnattuja työpajoja, joissa oli mahdollista yhteisöteatteriohjaajan johdolla purkaa esityskokemusta.

PROJEKTIN KUVAUS

kuka tahansa meistä -projektin toteutus avataan Teatteri 2.0:n julkaisussa Avoin näyttämä – Käsikirja teatterin uudistajille. Projektin kuvaus löytyy sivuilta 176–192.