Globen uupuneet

Esitys ja ilmastokasvatuskiertue

Teatteriseurue Globen uupuneet on tekemässä energiapihiä ja ekologista versiota Molièren Ihmisvihaajasta, vaikka ryhmän sisällä olisi ollut intohimoja myös erittäin suureellisen näytelmäversion toteuttamiseen James Cameronin Titanicista. Kun selviää, että John Webster ei teekään dokumenttia ekologisen teatteriesityksen tekoprosessista, nousee näyttelijäryhmässä esiin muutamia perustavanlaatuisia kysymyksiä:

Onko järkeä yrittää parantaa maailmaa, jos kukaan ei tee siitä dokumenttia? Olemmeko todella valmiit luopumaan siisteistä ääni-, valo- ja videoefekteistä vain siksi, että ilman niitä esitys olisi ekologisempi? Onko oikein syyllistää kaveria siitä, että se lentää Goalle joogaamaan? Ja miksi tehdä oma elämänsä vaikeaksi, kun se ei kuitenkaan pelasta maapalloa ylikuumenemiselta?

Globen uupuneet on esitys ilmastonmuutoksesta. Kuinka elää, kun tulevaisuus näyttää pelottavalta? Olemmeko todella valmiit luopumaan elintasostamme niin radikaalissa mitassa kuin ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää?

Globen uupuneet -ilmastokasvatuskiertueen ovat tuottaneet yhteistyössä Globen uupuneet -työryhmä, Suomen Kansallisteatteri, ympäristöjärjestö Dodo ry ja Teatteri 2.0. Esitys sai ensi-iltansa 8.10.2010 Kansallisteatterin Willensaunassa. Globen uupuneet kiersi ympäri Suomen 12.11.2010–9.6.2012. Yläkoululaisille suunnattuun kiertueeseen kuuluu esityksen lisäksi Ilmari-ilmastolähettiläiden koulutusta.

Tekijät

NÄYTELMÄ E.L. Karhu ja Saana Lavaste
OHJAUS Saana Lavaste
ROOLEISSA Jussi Lehtonen (Kansallisteatteri), Nora Raikamo ja Hanna Raiskinmäki
LAVASTUS JA PUVUT Markus Tsokkinen
MUSIIKKI Sanna Salmenkallio
KIERTUETEKNIKKO Timjam Uddström
VALOKUVAT Timo Teräväinen
KIERTUERAPORTIN GRAAFINEN SUUNNITTELU Annika Tenho
KIERTUEEN HALLINNOINTI Saara Rautavuoma

TUOTANTO työryhmä, Kansallisteatteri, Dodo ry ja Teatteri 2.0
KIERTUEEN YHTEISTYÖKUMPPANIT Kraft&Kultur, VR, Restel ja Ruohonjuuri

TUKIJAT Esityksen valmistamista ja kiertueen toteuttamista rahoittivat Suomen Kulttuurirahasto, Niilo Helanderin säätiö ja Taiteen keskustoimikunta.

Lisätiedot