Merkkipäivä

Kuunneltava lukudraama

Lempeä tarina perheestä ja hitaasti hajoavasta hyvinvointi-Suomesta

Huhtikuisena yönä tapahtuu ihme: Äiti, jonka hautajaisia on juuri vietetty, vastaakin puhelimeen Topin lapsuuden kodissa. Ja äkkiä edesmennyt isäkin on jo luurin päässä! Kun perhe on kerran jälleen koolla, kaivetaan esiin haalenneet valokuvat ja niiden mukana kaikenkarvaiset muistot. Kuvissa seistään ryhdikkäästi ruusumaljakoiden edessä, kun on täytetty pyöreitä. Reippaina ja seikkailun nälkäisinä tepastellaan aurinkoisella mökkitontilla. Isä on kaikkien kuvien päähenkilö – vaikka hänestä näkyisi pelkkä peukalo. Albumit täynnä merkkipäiviä, ihan kuin kaikki olisi ollut yhtä juhlaa.

Taija Helmisen kirjoittama Merkkipäivä kutsuu mukaan tavallisen perheen vaiherikkaalle matkalle 60-luvulta nykypäivään. Lämpimän huumorin sävyttämä, kieleltään rikas näytelmä perustuu näyttelijä Taisto Reimaluodon haastatteluihin ja niistä innoittuneisiin tarinoihin.

Teatteri 2.0 on aiemmin toteuttanut Merkkipäivästä näyttämölle kantaesityksen (ohjaus Kaisa-Liisa Logrén, yhteistuotantona Lahden kaupunginteatterin kanssa, 2017) sekä kaksi eri lukudraamaversiota (2018 ja 2020). Nyt näytelmä on valmistettu koettavaksi kuunneltavana lukudraamatallenteena.

Kuunneltava lukudraama sai ensi-iltansa netin kautta toteutettavana striiminä pe 16.4.2021. Etätilaisuudessa teostallenne kuunneltiin yhdessä näytelmätekstiä seuraten, minkä jälkeen teoksesta keskusteltiin kirjailija Taija Helmisen ja näyttelijä Taisto Reimaluodon kanssa.

Teos on kuunneltavissa Soundcloud-palvelussa maksutta 31.3.2022 asti. Kuuntelukokemuksen oheen suosittelemme näytelmätekstiin tutustumista.


NÄYTELMÄ JA LUKUDRAAMAN OHJAUS Taija Helminen
ÄÄNESSÄ Aleksi Lavaste, Petriikka Pohjanheimo, Taisto Reimaluoto ja Taija Helminen
ÄÄNITYS JA LEIKKAUS Jonni Pantzar
TUOTTAJA Saara Rautavuoma

Kuva © Jonni Pantzar

Kuuntele lukudraama

Merkkipäivä-lukudraama on vapaasti kuunneltavissa Soundcloud-palvelussa 31.3.2022 asti.

Kuuntele Merkkipäivä (siirtyy Soundcloud-palveluun)

Lue näytelmä

Lataa ja lue Taija Helmisen kirjoittama näytelmäteksti.

Merkkipäivä (pdf)