Kun kissakin kuoli aloin nauraa

– Kirjeitä Eeva-Liisa Mannerille

Hei Eeva-Liisa Manner! Olen nyt 43-vuotias. Monet tekstinne ovat olleet minulle kuin salamanisku päähän (miksi juuri päähän, en tiedä, salama sattuu varmasti saman verran vaikka iskisi esim. lonkkaan). Miten on mahdollista, että näin pitkän matkan jälkeen kuulen äkkiä äänen, jonka tunnistan niin voimakkaasti?

Kun kissakin kuoli aloin nauraa – Kirjeitä Eeva-Liisa Mannerille syntyy runoilija Eeva-Liisa Mannerin ja näytelmäkirjailija Elina Snickerin maailmojen kohtaamisesta. Tämä yhteys antaa merkityksen elämänmittaiselle tasapainon etsimiselle – miten olla oma itsensä ja säilyttää yhteys muihin. Miten lapsi löytää sanat ja oppii kommunikoimaan, ja miten muistisairas ystävä joutuu niistä luopumaan? Miten tulla toimeen vieraalta tuntuvassa arkisten tarpeiden, huonekasvien ja hernerokan täyttämässä materian maailmassa, jos kokee olevansa villieläin, osa luontoa? Miten kyetä jättämään rakas ja yhteinen elämä, koska oma tapa olla maailmassa on toiselle käsittämätön? Mitä on rakkaus? Miten hyväksyä tyhjyyden pelko, yksinäisyys, erillisyyden kokemus ja tarve paeta, oma ja muiden? Entä miten elää, kun on pakottava tarve kirjoittaa, mutta joutuu alati pohtimaan, mitä pitäisi sanoa, mitä voi sanoa ja miksi ylipäänsä kirjoittaa?

Elina Snickerin kirjoittama ja ohjaama näytelmä on saanut innoituksensa Eeva-Liisa Mannerin havainnoista ja ajattelusta. Esityksessä Mannerin oma ääni on läsnä hänen runojensa kautta. Kahden esiintyjän – näyttelijän ja äänitaiteilijan – yhteispelistä rakentuu näyttämöteos, jossa kieli ja musiikki syntyy ja soi kehossa, sitä koskettamalla.

Kun kissakin kuoli aloin nauraa on Teatteri 2.0:n ja Eeva-Liisa Manner -seuran yhteistuotanto. Esitys on osa seuran ohjelmistoa, jolla juhlistetaan runoilijan 100-vuotissyntymäpäivää (5.12.2021). Esitystä on valmistettu yhteistyössä TTT:n residenssitoiminnan kanssa.

Kantaesityksen ensi-ilta on 27.8.2021 Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa.

Esityksiä järjestetään Tampereen lisäksi myös muilla paikkakunnilla.

NÄYTTÄMÖLLÄ
Petriikka Pohjanheimo (näyttelijä) ja Saija Raskulla (äänitaiteilija)

NÄYTELMÄ JA OHJAUS
Elina Snicker

RUNOT
Eeva-Liisa Manner

DRAMATURGI
Heini Junkkaala

ÄÄNI- JA VALOSUUNNITTELU
Saija Raskulla

SKENOGRAFIAKONSULTAATIO
Jonna Kuittinen

TUOTTAJA
Saara Rautavuoma

YHTEISTUOTANTO
Teatteri 2.0 & Eeva-Liisa Manner -seura

Esitykset

TAMPERE: TTT Kellariteatteri (Hämeenpuisto 28)

pe 27.8.2021 klo 19 ensi-ilta
ke 1.9.2021 klo 19
to 23.9.2021 klo 19

Liput 15e
Osta/varaa liput TTTn lipunmyynnistä

Lisätietoa esityksistä muilla paikkakunnilla tulossa syksyllä 2021.