Teatteri 2.0:n julkaisut

Uuden näytelmän ohjelman (UNO) loppujulkaisu (tulossa 5/2022)

Uuden näytelmän ohjelman loppujulkaisu summaa monivuotisen hankkeen toteutuksen ja siitä syntyneet havainnot sekä tuo kootusti saataville toiminnassa kehitetyt työvälineet. Samoihin kansiin sisältyy myös UNOn asiantuntijoiden kirjoittamia artikkeleita, jotka syventävät hankkeen tavoitteiden kannalta keskeisiksi muodostuneita näkökulmia ja toimintatapoja – näytelmän lukemista, dramaturgin työtä ja moniammatillista yhteiskehittämistä.

Julkaisun painetun kirjaversion voi tilata UNOlta ennakkoon 31.5.2022 asti. Ennakkotilatut kirjat laskutetaan toukokuun aikana ja toimitetaan kesäkuussa.
  • ennakkotilaukset 1.5.–31.5.2022: 15e + toimituskulut (alk. 5e)
  • pakettitarjous (voimassa 31.5. asti): Ennakkotilaa UNOn loppujulkaisu ja osta samalla Uuden näytelmän antologia yhteishintaan 25e + toimituskulut (5e)
Painetun kirjan voi hankkeen päättymisen jälkeen (1.6.2022 alkaen) ostaa SUNKLOn verkkokaupasta. Myös UNOn aiemmin julkaisema Uuden näytelmän antologia (2018) on saatavilla SUNKLOsta. Kirjojen tuotot käytetään suomalaisen näytelmäkirjallisuuden tukemiseen.

Uuden näytelmän antologia (2018)

KIRJOITTAJAT: Taija Helminen, Marie Kajava, Pipsa Lonka, Jonni Pantzar, Tuomas Timonen, Elina Snicker ja Saara Rautavuoma

Uuden näytelmän ohjelma julkaisema Uuden näytelmän antologia sisältää viisi vuosina 2003–2017 valmistunutta näytelmätekstiä: Merkkipäivä (Taija Helminen, 2017), Nälänhätä (Marie Kajava, 2016), Helmi – yksi äiti muiden joukossa (Pipsa Lonka, 2013), Maa jossa sankarit saavat elää (Jonni Pantzar, 2016) ja Elämänmäki (Tuomas Timonen, 2003). Lisäksi kirjasta löytyvät teoksia taustoittavat puheenvuorot kirjailijoilta ja UNOn dramaturgin Elina Snickerin artikkeli, joka antaa välineitä lähestyä uuden näytelmän lukemista.

Antologia julkaistiin UNOn Uuden näytelmän tapahtumassa Teatterikesässä 2018. Kirja on saatavilla Teatteri 2.0:n lisäksi nettikirjakaupoista. Hinta Teatteri 2.0:n kautta ostettuna 15e.

Lisätiedot

Alkutuotanto (2019)

KIRJOITTAJA: Jonni Pantzar

Alkutuotanto-näytelmä on luonnollinen komedia parista kaupunkilaisesta, muutamasta alkutuottajasta ja kaikista maailman eläimistä. Kyseessä on tekstin uusin versio vuodelta 2019, jonka pohjalta on valmistettu Teatteri 2.0:n, Lahden ja Joensuun kaupunginteattereiden yhteistuotanto (ensi-ilta 15.2.2019). Esitys nähtiin myös Espoon kaupunginteatterissa keväällä 2020. Näytelmä on alun perin valmistunut ja kantaesitetty vuonna 2012 Teatteri 2.0:n ja Kotkan kaupunginteatterin yhteistyönä.

Näytelmän pdf-version voi ladata alta luettavaksi maksutta.

Teksti on saatavilla myös painettuna kirjana, jonka voi tilata Teatteri 2.0:lta (5e + toimituskulut). Kirjan tuotot lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle.

Lisätiedot Alkutuotanto-esityksestä

Avoin näyttämö 2 – Kohti joustavampia rakenteita (2017)

KIRJOITTAJAT: Saara Rautavuoma ja Kati Sirén

Teos esittelee Teatteri 2.0:ssa kehitettyä Avoimen näyttämön ajattelua, joka on ehdotus yhdeksi tavaksi, miten tulevaisuuden teatterirakenteet voisivat toimia, jos niiltä toivotaan enemmän avoimuutta ja hengittävyyttä. Ajattelun ohella avataan käytäntöä eli konkreettisia esimerkkejä Lahden kaupunginteatterissa vuosina 2015-2016 toteutusta pilottihankkeesta. Teoksen lopusta löytyy kolme tekijäpuheenvuoroa – kolme näkyä Avoimen näyttämön erilaisiin mahdollisuuksiin. Painetun kirjan hinta 10e.

Lisätiedot teoksesta | Teoksen sähköiseen versioon (maksuton)

Avoin näyttämö – Käsikirja teatterin uudistajille (2015)

KIRJOITTAJAT: Saana Lavaste, Saara Rautavuoma ja Kati Sirén

Ohjaaja Saana Lavaste ja tuottaja Saara Rautavuoma perustivat Teatteri 2.0:n vuonna 2010. Teatteri-ilmaisun ohjaaja Kati Sirén on ollut mukana alusta asti vetämässä yhteisöllisiä teatteriprosesseja. Tämä teos on kolmikon kirjoittama käsikirja teatterin uudistajille. Se on visio siitä mitä teatteri voisi olla ja kapinaa niitä rakenteita ja käytäntöjä vastaan, jotka tukehduttavat taidelajin elinvoimaisuutta. Teos on syntynyt arkisista teatterityön kokemuksista, rakkaudesta teatteriin ja sen mahdollisuuksiin.

Lisätiedot teoksesta | Kirjan sähköiseen versioon (maksuton)

HUOM! Kirjan painos on loppunut, saatavilla enää vain sähköinen versio!